İYİ VE KÖTÜ

İyi misin yoksa kötü mü? Bu soruyla karşılaştınız mı hiç? En az bir kez değil mi? Dünyanın en kolay sorusu, soran için.;))Ve iki amaca hizmet ediyor. İlki hatır sormak. Nasılsın bugün iyi misin yoksa kötü müsün? 😊 İkincisi ise karakter analizi için sorulanı. Biz şimdi sizinle buna bir bakacağız. 
İui ve kötü insanın içinde var aslında. Her iki duygu mevcut insanda, sayısız diğer duygular gibi yada karakter özellikleri gibi. İnsan aynı anda hem iyi hem kötü bile olabilir şüphesiz. Hem hoyrat hem de sevgi dolu da olabilir. Gülerken ağlamak gibi, naif aynı zamanda sert de olabilir. Önce kırıp döküp sonra pişmanlık için de yumuşacık da olabilir. Ve bunlarla karşılaştığınızda söylediğiniz "dengesiz "tanımlaması olur, geçer gidersiniz. İyi ve kötü ise o biraz daha farklı bunlardan. Neden peki? 
Evet neden. Çünkü etki alanı geniş.İyi bir insan geçtiği her noktada fayda sağlar çevresindekilere; yüzlerini gülümsetir. Hayata umutla tutunmalarına vesile olur. Bulaşır iyilik insandan insana  El alan gider bir diğerine dokunur. Kötülük kötülüktür sadece .Yok eder, yüzleri kendileri gibi karanlık insanlar yaratır, mutsuzluk o insanların tüm çevresinde hakim olan bir ruh hali olur. 
Peki şimdi ana konuya gelelim. Hangi nedenlerle iyi yada kötü olur insan. ??
Parasızlık mı? Fakir bir aileden doğan mı kötü olur sadece. Yada tam tersi para bozar mı adamı, hep söylendiği gibi ve insan parayı elinde tutmak için her geçen gün kötü mü olur? 
Eğitim. Eğitimliler iyi, eğitimsiz olanlar kötüdür diyebilir misiniz, Hayır diyorsunuz değil mi? Çünkü yakın çevrenizde çok iyi ve eğitimsiz yada kötü ve eğitimli olduğu gibi tam tersi de mevcut. O zaman bu tezde çok doğru gibi değil sanki. 
Ne kaldı başka. Sevgi !!Tamam bulduk. Sevgi görenler iyi ;görmeyenler kötüdür. Yok bu da olmaz. Ne kötüler var aile sevgi vermiş de vermiş. Yada gram sevgi görmemiş altın kalpli ne çok insan mevcut  ...
O değil bu değil. Niye o zaman niye diye haykırıyorsunuz .
Nedeni şu. TERCİH. Evet doğru görüyor gözleriniz. Tercih. 
İnsan kendisi seçer iyi yada kötü olmayı, genelde çocukken.Bazen de yolun yarısından sonra bu yola kırar direksiyonu. Kötülüğün bedellerini yeterince ödeyince. 
Çocukken gözünüze atılan kuma karşılık olarak o çocuğa kum atmadıysanız; saçınızı çeken sıra arkadaşınıza karşılık vermemişseniz; dış görünüşünüzle dalga geçen çevredeki insanlara aldırış etmeyip sadece kırılmışsanız; seni sevmiyorum diyen en yakın arkadaşınıza susup eve gelip kendi kendinize ağlamışsanız; sizi döven babanıza bile acımışsanız, ;ailenizden gizli sokaktaki kedi, köpek ve kuşları beslemişseniz; insan ayırmadan arkadaş olmuşsanız siz iyiliği seçmişsiniz demektir. 
Kötülük için yazacak birşey yok. Herşeyi siz biliyorsunuz. Onların yani kötülüğü tercih edenlerin işi kolay değil. Her zaman daha kötü olmak zorundalar. Dur durak bilmeden. Her zaman kollamaları gereken sırtları olanlar onlar. Ağaçları kesenler; kedinin kuyruğuna onlar tel bağlayanlar; yunusun özgürlüğünü  ellerinden alanlar onlar. Tecavüz edenler,; yakanlar yıkanlar,;çocukların minicik uzuvlarına göz dikenler onlar. Doğanın ve dünyanın sonunu getirenler; festival adı altında hayvanları katledenler onlar. Dini , dili , ırkı yok onların. Her yerdeler ve her zaman bahaneler yada sebepleri var. Annem kötüydü, babam ayyaştı, beni okutmadılar , öğretmenim çok dövdü, beni çok aşağıladılar. Sebepleri çok. 
Asıl konu ise tüm bunları yaşadığınız halde iyi olmayı tercih edebilecek kadar güçlü olmak. 
Tercih sizin. Sevgi ve iyilikten beslenmek mi? Yoksa nasıl daha kötü olunacağını 24 saat düşünmek mi? 
........
.







Comments

Popular posts from this blog

Yara