ÇoCuk

Ne masum ne güzel bir varlık çocuk. Büyüyüp insan olana kadar sevginin en güzel halini verip aldığınız şu küçük canlıdan söz ediyorum. Hayvanlar ve çocuklar çok benzer şu sevgi konusunda. İkiside saf ve masum sevgiye sahipler ne de olsa. Keşfetmekten inanılmaz bir keyif alıyorlar tartışmasız. Sizin görmediğiniz pek çok cismi görürler. Algıları açıktır, zihinleri almaya açık.Tüm vereceklerinizi insan olmalarından önce vermeniz gerek, sıfır altı yaş arasında. Dinlerseniz öğreneceğiniz çok şey var aslında.Aile içi şiddete maruz kalan çocuklar travmalı büyür ve ruhlarında bir yerde saklarlar onları ta ki yüzleşene kadar duygularıyla. Bazen de çözdüm zannederler ama ne mümkün. 
Küçücük bir elin elinizde olması kadar mutlu eden bir duygu daha olamaz insanı. Çocuk istememek bazı durum, şart ve ruh hallerinde mümkün olmakla birlikte, çocuğun varlığı ve sevgisi tarif edilemez bir duygudur. Öğretir size, onunla bazen çocuk, bazen yetişkin olur, korkularınızı, takıntılarınızı yenersiniz, .Göğüs kafesinizin üzerinde yatan bir baş, yanınızda çarpan küçük bir kalp, sizinle aynı havayı soluyan bir başka can güç verir, yaşama daha kuvvetli tutunmanızı sağlar.
 Çeşitli sebeplerle çocuk sahibi olamamış iseniz ama sevgi varsa kalbinizde, bilgide varsa biraz zihninizde ihtiyacı olan çocuklara bunları vermenize engel yoktur. 
Çocukla kaliteli zaman geçirmek hayati öneme sahip. Resim, müzik, oyunlar, puzzle, park, Kum, ağaç boyamak ,taş toplamak, deniz okuldaki derslerden çok daha önemli yaşam için ki bunu eğitimci kimliğimle söylemekten çekinmiyorum. Eğitim sistemimiz biraz çağın gerisinde ve oyun çocuğuna yüklenen dersler normalin çok ötesinde ağır. 

Dünyanın en güzel duygusu bir küçük kalbe, sevgiyi, iyiliği, doğruyu, gerçeği yerleştirmek Ve onu güçlü yetiştirmek ki burada tuvaletlerde tanık olduğum bir duruma vurgu yapmadan geçemeyeceğim. "Oraya dokunma, buraya değme "diye çocuk yetiştirilmez. Çocuk obsesif yani takıntılı olma durumuyla karşı karşıya kalır. Dokunsun, zaten mikroplar içimizde. Dokunduğu için değil,siz hasta olur dediğiniz için hasta oluyor .
Disilin ile her tür yasağı birbirine karıştırmayın ve ayrıca şımarmasına da müsade etmeyin,tüm bunlar bir denge. Dozunda ve yavaş, az değil, fazla hiç değil.
Unutmayın yasaklar sadece diktatörlere mahsustur.!Siz ebebeynsiniz. Ve bir zamanlar sizde çocuktunuz

Comments

Popular posts from this blog

Yara